Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
İstanbul Kalkınma Ajansı

İleri Seviye Bilim Tarihi Eğitim Programı Müfredatı

Uçus Atölyesi- Lagari ve Tarihte İlk Roket

Bundan 400 yıl önce gözlerini uzaya dikerek ilk roket denemesini yapan Hezarfen Ahmed Çelebi’nin can dostu Lagari Hasan Çelebi ile roket tarihi hakkında bilgiler edineceğiz. Pipet roket etkinliği ile roketlerin çalışma prensibini öğreneceğiz. Rus ve Amerikalı astronotların denemelerini inceleyecek, roketlerin özelliklerini öğrenecek ve roket modeli etkinliği ile kendi roketimizi tasarlayacağız.

Harita Atölyesi- Buradan Ay’a Nasıl Giderim?

Modern dünyada haritacılık katmanlardan oluşuyor ve kâğıt üzerine basılan haritalar artık işimize yaramıyor. Peki bu katmanlar nasıl çalışıyor? Katmanlı haritam etkinliği ile kendi haritamızı oluşturarak birlikte öğreneceğiz. Uydu görüntüleri ve yerel verileri birleştirerek trafikte yolumuzu bulmamıza yardımcı olan online haritalardan yola çıkarak Google Earth etkinliği ile 3 boyutlu bir gezintiye çıkacak ve dahası Ay Yüzeyi Haritası’nı inceleyeceğiz.

Tıp Atölyesi- Cerrahinin Babası: Zegravi  10. yüzyılda tasarladığı cerrahi aletlerle günümüz tıp dünyasının olmazsa olmazlarından olan Zehravi ile modern tıbba öncülük eden icatlarını konuşacağız. İskelet sistemi etkinliği ile vücudumuzda bulunan kemikleri daha iyi tanıyacak, Beyin şapka etkinliği ile insan beyninin yapısını keşfedeceğiz. Gelecekte tıp dünyasında neler olacağına dair tartışacak ve Cyborg insanlar hakkında bilgiler edineceğiz.

Optik Atölyesi- Optik, Sinema ve İnternet 

Yönetmen Emile Reynaud ile çok sevdiğimiz çizgi filmlerin tarihine göz atacağız ve optik biliminin eğlenceli haline hep birlikte tanık olacağız. Dahası praksinoskop etkinliği ile kendi animasyonlarımızı oluşturacağız. Optik biliminin geleceği sinema ile de sınırlı değil, internet dünyasında ve veri aktarımında fiber optik kabloların nasıl çalıştığını öğreneceğimiz atölyemizde optik lensler üzerinde bilgi depolamanın geleceğini tartışacağız.

Matematik Atölyesi- Oyun Teorisi 

Başlarda hesap yapmak ve muhasebe işlemleri için kullanılan matematik bilimi zaman içerisinde ajanların da işine yarayacak şekilde geliştirilmiştir. Bu atölyemizde şifre kırıcı etkinliği ile şifreli mesajlar oluşturacak ve oluşturulan mesajları çözmeye çalışacağız. Ayrıca hukuk, politika, ekonomi ve bilgisayar oyunlarında sıkça kullanılan oyun teorisi kavramını mahkûm ikilemi oyunu ile öğreneceğiz.

Mühendislik Atölyesi- Dikey Rüzgâr Türbini 

Leonardo Da Vinci ile canlıların üstün özelliklerini kopyalayarak farklı icatlar ortaya çıkarmanın yollarını öğreneceğiz. Rüzgâr gücünü kullanarak değirmen taşlarını döndürmek ve tarlaları sulamak için geliştirilen icatlara göz atacağız. Rüzgâr türbini etkinliği ile yenilenebilir enerji kavramını öğrenecek ve doğadaki enerji türlerinin geleceğine göz atacağız.

Sibernetik Atölyesi- Cezerii ile Kodlama 

El Cezeri ve sibernetik hakkında bilgilendirmelerle başlayacak atölyemizde ulaşım alanında robotların kullanımı hakkında bilgiler edineceğiz. Plastik tekne etkinliği ile pet şişeden yapacağımız motorlu teknenin sudaki hareketini gözlemleyeceğiz. Ayrıca algoritmalar hakkında bilgiler edinerek scratch kodlama etkinliği yapacağız ve robot biliminin kodlama teknikleriyle birleşerek gelecekte insanlığa neler sunabileceğini tartışacağız.

Kimya Atölyesi- Kimyanın Gücü

Gençlik yıllarında edebiyat ve musiki ile ilgilenen Er Razi zamanının en yetkin bilim insanlarından biri ve en önemli kimyacısıdır. Birçok kimyasal maddeyi keşfeden Er Razi ile atom bombası ve kimyanın gücünü konuşacak ardından volkan patlama deneyi gerçekleştireceğiz. Beynin kimyası hakkında da bilgiler edineceğimiz atölyemizde beyin gücü ile kontrol edilebilen cihazlar hakkında tartışacağız.

Astronomi Atölyesi- Uzayda Yaşam Mümkün Mü?

Bir dağın tepesine çıkarak ve açıölçer yardımıyla Dünya’nın yarı çapını bulan büyük alim Biruni ile tanışacağımız atölyemizde zamanının ötesine geçen hesaplamaları ve çalışma alanı olan Uluğ Bey Rasathanesi hakkında bilgiler edineceğiz. Gece gündüz etkinliği yapacağız ve ekinoks dönemlerinin özelliklerini göreceğiz. Ayrıca uzay kolonileri ve uzay madenciliği hakkında tartışarak astronomi biliminin geleceği hakkında fikirler edineceğiz.

Geometri Atölyesi- Fraktal Geometri

Mor lahananın içindeki gizemli şekillerin bir açıklaması olabilir mi? Doğada kendini tekrar eden şekilleri keşfedebilmek için aynalar ve açılar etkinliği yapacağız ve farklı formların farklı açılarda nasıl çoğaldığını ve karmaşık motiflere dönüştüğünü gözlemleyeceğiz. Fraktal prizma etkinliği ile evrendeki geometrinin istatistiksel mekanik ve bilgisayar grafiklerine yansımasını tartışacağız.

3D Yazıcı Atölyesi- Havaya Çizebilen Kalem

3D yazıcı kalemlerle havaya çizim yapabilmenin mümkün olduğunu biliyor muydunuz? 3D kalem uçak etkinliği ile sadece kalem ve filament kullanarak bir model uçak üreteceğiz. Hayallerimizi hayata geçirmenin şimdilik en hızlı yolu olan 3D kalemlerle gelecekte neler yapılabilir? 3D mobilyalar, 3D yemekler, kahveler ve 3D organlar hakkında her şey bu atölyede!

Bilim Tarihi Atölyesi- Çaydanlık ve Buhar Motoru 

Çaydanlığın kapağını fırlatan gücü fark ederek onu yönlendirmeyi başaran ve buhar motorunu icat eden James Watt ile bir gün geçireceğiz. Newton beşiği etkinliği ile modern bilimlerin kendine has yaklaşımlarını öğreneceğiz. Çevremizde dolanıp duran enerji ile hareket etmeyi öğrenecek ve Balon araba etkinliğinde hava ile çalışan bir araba yapacağımız atölyemizde gelecekte bilim dünyasında neler olacağını tartışacağız.


...

...

...
Ortaklarımız
... | ...
İştirakçimiz
...

Bu web sitesi, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteklediği HERKADAŞ Atölye – Çocuk Bilim Kültür Sanat Projesi kapsamında hazırlanmıştır. İçerik ile ilgili tek sorumluluk HERÇEV’e ait olup İSTKA veya Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın görüşlerini yansıtmamaktadır. Projemiz İstanbul Kalkınma Ajansı'nın mali desteği ile yürütülmektedir.


...

...

...
Ortaklarımız
İştirakçimiz
...
...
...

Bu web sitesi, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteklediği HERKADAŞ Atölye – Çocuk Bilim Kültür Sanat Projesi kapsamında hazırlanmıştır. İçerik ile ilgili tek sorumluluk HERÇEV’e ait olup İSTKA veya Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın görüşlerini yansıtmamaktadır. Projemiz İstanbul Kalkınma Ajansı'nın mali desteği ile yürütülmektedir.